BIOGRAFI

Scenkonstnären som vandrar med en fot i flera världar

Jag kom till en punkt, efter att ha lagt band på mig själv under så gott som alla mina tonår och största delen av mitt vuxna liv, tills längtan fullständigt sprängde sönder kroppen på mig. Och musiken blev den enda vägen ut. Efter att ha arbetat med krogshowsunderhållning som både i Europa och hemma i Sverige, som artist, dansare, luftakrobat m.m., så small det. Och en verklighet i full fart blev en annan, i rullstol och på kryckor. Allt gjorde ont och inget hjälpte. Förrän en kväll då jag blev insvept i en surrealistisk doft av syren i februari, som förflyttade henne till en bild av en trädgård som Anna ofta var i när hon var liten. Där hämtades hennes första sång, oväntat och blixtsnabbt. Det var som att kranen öppnades o sen dess ha inte musiken slutat forsa ut genom pennan. Musiken får min längtan efter att dra mitt strå till samhälssutvecklingen sstack. Min tro på att vi behöver bli medvetna om vart vi varit, för att på riktigt veta vart vi vill och vart vi ska.


Anna Vild är uppvuxen i de sörmländska skogarna och utbildad sångerska, musikalartist och
dansare. Hon har arbetat med krogshow och musikal i södra Europa och runt om i Sverige.
Anna har släppt fyra EP:s och ett fullängdsalbum under eget namn. Hon har turnerat på flera
håll i Sverige och släppt sju vackra musikvideos för Youtube och sociala medier. Hon har erhållit två arbetsstipendier från Konstnärsnämnden och blev under sommaren 2020 inbjuden som krönikör hos den anrika tidskriften Dalabygden, där hon fortfarande kåserar var fjärde vecka.

Parallellt med musiken har hon ett utpräglat intresse för kombinationen psykologi, mytologi och nordisk förhistoria. Hon grundade hon under hösten 2019 den rikstäckande organisationen Nordic Noise Movement med fokus på att bryta tystnaden kring den största rättsskandalen i Sveriges historia: Häxprocesserna. Anna vill genom krönikor och serier på youtube lyfta fram den försvunna kvinnohistorien och förändra den enorma kunskapsbrist som råder. Kunskapsbrist som resulterat i konsekvenser kvinnor får genomlida och brottas med än idag.

I totalt 15 år har nu Annas skärskådning av detta dolda kapitel i historieboken, bearbetats i ord och ton. I samarbete med folklivsforskare, författare, folklorister och jurister har hon dykt ner under 1600-talets grumliga yta och funnit samband mellan dagens samhällsstrukturer, svunna tidsåldrar, folkslag, livsåskådningar och religioner, allt kopplat till det forntida Skandinavien och istidens ännu olösta mysterium.

Under 2020 gjorde hon på uppdrag av författare och fd försvarsadvokat Annika Andebark ett flertal researchresor, där hon undersöker häxprocessen Det stora oväsendets vagga. Resorna dokumenterade i vloggformat via VILD TV. I vloggserierna besöker hon fäbodar och fördjupar sig i fäbodkulturen och lockropet kulning. Hon möter ättlingar till de första häxanklagade kvinnorna i Sverige och dyker ner i sökandet efter orsakerna till varför det hände just där, just då.

Hösten 2021 släpps nu äntligen resultatet av de senaste femton årens arbete, i form av ett konceptuellt album och tillhörande diktbok, i samarbete med musikproducent Patricio Silva. Boken kommer kunna beställas via annavild.se och längs vägarna kommer Anna under senare delen av hösten göra framträdanden, i form av intima berättarkonserter.

Press & Bokning sker via MTA produktion.


Utöver musiken och det historiska engagemanget, är Anna engagerad i hälsofrågan om högkänslighet.

– eller sensibel begåvning som hon och bl a läkare Anders Hansen väljer att kalla det. Personlighetsdraget som var femte person i världen enligt forskning besitter. Under våren 2021 släpps dokumentärfilmen ”Vild – var femte person” där filmfotografen Henrik Gustafsson Nicander följer Anna i hennes privatliv och arbete som låtskrivare, berättare och högkänslig. Filmen är det första personliga porträttet av dokumentär karaktär i Sverige. Det klargör och utforskar personlighetsdraget – något som förr behandlats en svaghet, men som nu börjar ses som en stor tillgång, inte minst på arbetsmarknaden.