BIOGRAFI

”Mytologin är vårt chiffer, språket våra koder. Nordens immateriella kulturarv är en bottenlös brunn att ösa ur..”

Anna Vild – sångerska, poet & asprirerande etnolog vid Uppsala uni.


Anna Vild är uppvuxen i de sörmländska skogarna och är utbildad sångerska, musikalartist och dansare. Hon har arbetat med krogshow och musikal i södra Europa och runt om i Sverige. Hon har verkat inom produktionsteam och konceptutveckling vid en av Sveriges största temaparker Western Farm och bland annat projektlett näringslivsgalan i Norrbottens län.

Anna har släppt fyra EP:s och två fullängdsalbum under eget namn. Hon har turnerat på flera håll i Sverige och släppt nio vackra musikvideos för Youtube och sociala medier. Hon har erhållit två arbetsstipendier från Konstnärsnämnden och blev under sommaren 2020 inbjuden som krönikör hos den anrika tidskriften Dalabygden, där hon fortfarande kåserar var fjärde vecka.

Parallellt med musikproduktion och scenkonst har hon ett utpräglat intresse för kombinationen psykologi, mytologi och nordisk förhistoria. Hon grundade under hösten 2019 den rikstäckande organisationen Nordic Noise Movement, med fokus på att från ett konstnärligt perspektiv, kasta nytt ljus på den största rättsskandalen i Sveriges historia: Trolldomsprocessen ”Det stora oväsnedet”. Anna har under de senaste åren arbetat flitigt med att genom sitt konceptuella musikalbum och diktboken OVÄSEN – En förlorad historia, sina krönikor och serier på youtube lyfta fram den försvunna kvinnohistorien. Detta med motivet att förändra den enorma kunskapsbrist som råder. Kunskapsbrist som resulterat i konsekvenser kvinnor får genomlida och brottas med än idag.

I totalt 15 år har nu Annas skärskådning av detta, hon själv kallar för ett dolt kapitel i historieboken, bearbetats i ord och ton. I samarbete med folklivsforskare, författare, folklorister och jurister har hon dykt ner under 1600-talets grumliga yta och funnit samband mellan dagens samhällsstrukturer, svunna tidsåldrar, folkslag, livsåskådningar och religioner, allt kopplat till det forntida Skandinavien och istidens ännu olösta mysterium.

Hennes senaste arbetsstipendium gjorde en djupgående research möjlig. Under större delen av år 2020 undersökte hon trollsomsprocessen Det stora oväsendets vagga, på plats i Älvdalen (nordvästra Dalarna). Resorna dokumenterades i vloggformat via VILD TV. I vloggserierna besöker hon fäbodar och fördjupar sig i fäbodkulturen och lockropet kulning. Hon möter ättlingar till de första häxanklagade kvinnorna i Sverige och dyker ner i sökandet efter orsakerna till varför det hände just där, just då.

Idag arbetar Anna med konstprojektet ”Tre öden” för Historiska museet i Stockholm, där hon författar poesi för scenen, baserad på tre olika epoker inom kvinnohistoria. Tillsammans med musikproducent Oscar Norström väver hon samman poesi med ljudlandskap, som moderna dansare ska gestalta under hösten 2022 i Historiska museets fasta utställningar.

Parellellt öppnade hon på uppdrag av Näsets Marcusgård i Dalarna, en audiovisuell poesistig som en live exhibition av hennes album ”OVÄSEN – En förlorad historia”. En förtrollande vandring genom skogen i närheten av Ärteråsens fäbodar, där små meditativt smyckade oaser och vardagsrum är kopplade till QR-koder, som guidar varje besökare genom hennes musik och poesi. Öppet sommar och höst 2022. Läs mer om Poesistigen i Dalarna >>

Press & Bokning sker via hej@annavild.se


Utöver musiken och det historiska engagemanget, är Anna engagerad i hälsofrågan om högkänslighet.

– eller sensibel begåvning som hon och bl a läkare Anders Hansen väljer att kalla det. Personlighetsdraget som var femte person i världen enligt forskning besitter. Under våren 2021 släpps dokumentärfilmen ”Vild – var femte person” där filmfotografen Henrik Gustafsson Nicander följer Anna i hennes privatliv och arbete som låtskrivare, berättare och högkänslig. Filmen är det första personliga porträttet av dokumentär karaktär i Sverige. Det klargör och utforskar personlighetsdraget – något som förr behandlats en svaghet, men som nu börjar ses som en stor tillgång, inte minst på arbetsmarknaden. Filmen spelades på Galleri Kontrast i Stockholm under våren 2021.