BIOGRAFI

~ Estradör, Låtskrivare & Folklorist

Kreatören som vandrar med en fot i två världar..


Anna Vild, ursprungligen från de sörmländska skogarna, har sedan alltid levt genom konstens mest dansanta, poetiska och musikaliska uttryck. Med en musikalartistutbildning under tonåren i Stockholm samt studier vid Musikhögskolan och Luleå tekniska universitets danslärarutbildningen i ryggsäcken, har hon arbetat sig fram genom svensk showbiz som både artist, dansare, pedagog och producent. Parallellt har hon bedrivit egen verksamhet med fokus på folkloristisk och konceptuell scenkonst samt kvinnohistorisk folkbildning, vilket under 2017 tog överhanden och resulterade i EP-debuten Svalors Hemlighet sommaren 2018.

Sedan dess har Vild släppt tre EP:s och ett fullängdsalbum som independent artist. Hon har turnerat på flera håll i Sverige och släppt sju vackra musikvideos för Youtube och sociala medier.

Parallellt med musiken grundade hon under hösten 2019 den rikstäckande organisationen nordicnoisemovement.com med fokus på att bryta tystnaden kring den största rättsskandalen i Sveriges historia; Häxprocesserna. Rörelsen arbetar för att förankra landets historia i vår nutid och därmed förändra den enorma kunskapsbrist som råder, en kunskapsbrist som resulterat i de konsekvenser och katastrofer som kvinnor dagligen får genomlida och brottas med idag. Rörelsen har aktivt blivit uppvaktad av riksmedia under första delen under 2020 och arbetar numera med utformandet av lokala medborgarförslag för vardera aktuell kommun i Sverige där minnesmonument ännu inte rests till minne av detta dolda folkmords offer.

I samband med engagemanget inom Nordic Noise Movement inledde Anna Vild även under 2019 ett nära samarbete med författare och ledarskapsutbildare Agneta Nyholm vid Sofiainstitutet.se . Där verkar Anna idag som kreatör inom institutets ledningsgrupp och hon finns även via institutet officianter bokningsbar som ceremoniförrättare vid borgerliga vigslar, dop och begravningar.

Under första delen av 2020 har Anna också inlett ett samarbete med fd försvaradvokat, juristen Annika Andebark som idag verkar som författare och kulturarvsforskare. Tillsammans driver de den nya YouTubekanalen: TROLLDOMSPROCESSER – där Anna under sommaren 2020 regelbundet uppdaterar via vloggar, från sin studieresa i nordvästra Dalarna, häxprocessernas vagga. Här besöker hon fäbodar och fördjupar sig i fäbodkulturen och lockropet kulning. Hon möter ättlingar till de första häxanklagade kvinnorna i Sverige och dyker ner i sökandet efter orsakerna till varför det hände just där, just då.

Tidslinje

2018: Singeln Svalors Hemlighet tog sig redan under våren in som ett av fem finalist-bidrag i Sveiges radios låtskrivartävling i P4 NÄSTA.

I November 2018 fortsatte Anna samarbetet med procent Marcus Åkesson och släppte ytterligare tre nya låtar i samband med en konceptuell motdemonstration under fenomenet Black Friday. EP:n Höstsonaters musik är konsumtionskritisk och skapad utifrån ett mer organiskt, intimt sound än tidigare.

Under vintersolståndet den 21 december kl. 23.23 sände därefter Anna tillsammans med producent Peter Ahlsted ut det audiovisuella julkortet Yule Galdr på samtliga streamingtjänster. Detta är det första stycket av lockropstekniken KULNING, som Anna gett ut.

2019: 3 april gavs singeln SOLDAMM ut via Record union tillsammans med en musikvideo inspelad på det sagolika hotellet Okéns i västkuststaden Varberg. Därefter släpptes under skärtorsdagen den 18 april låten som skulle visa sig bli årets mest spelade låt på spotify: SKÅL FÖR VÅREN. Ett statement med ursprung i Annas kvinnohistoriska engagemang för Häxprocesserna.

24 April släpptes äntligen debutalbumet ”Vårskrik”, vars huvudspår direkt hamnade på SPOTIFYS stora lista Visa och Vemod. Realeasfesten ägde rum på Hellstens Glashus W/Y 13 i Stockholm och uppvaktades av bl a P4 radio Stockholm.

Singlarna Soldamm och Skål för våren fick god rotation på P4 och SNL (svenska närradiolisan) och under sommaren rosades Annas live-framträdanden av recensenter efter hennes besök på festivalen Piteå dansar och ler och Stallarholmens visdagar.

Under året 2019 släpptes även singeln Syster i vind samt samarbetet med Vargen records som resulterade i jullåten Från Stockholm till L.A.

2020: Är uppstartsåret för www.NordicNoiseMovement.com, vilket följs av produktionsperiod för musikföreställningen med samma tema ”Där mörker möter ljus – En resa i kvinnohistoria” som beräknas ha premiär i Oktober 2020, samt med följande turné vinter 2021.

Parallellt med detta kommer Anna regelbundet att ge konserter och leda workshop i lockropet KULNING runt om i landet under året. Mer information hittas löpande på: Eventkalender

Den 9 april, på Skärtorsdagen gav Anna ut sin andra kulning på Spotify, vilket blev uppmärksammat av P4 Dalarna där hon ledde årets vårskrik den 2 april. Hon blev även besökt av Radio Siljan som både intresserade sig för hennes kunskaper inom lockropskonsten, samt för hennes singel Skål för våren som nu tagit sig in på deras program Siljanstoppen.

Under maj månad inledde Anna ett samarbete med fd försvarsadvokat; jurist och författare Annika Andebark och skapade Youtubekanalen Trolldomsprocesser, vilket hon nu är på projektresa och arbetar för.


© Marcel Köppe by www.servingmind.se
 ”Den nykomponerade musiken drar åt rotmusikens blå toner i kombination med nordiska drillar och latinska rytmer. Texterna är poetiska och samtliga skrivna på svenska. Att med musiken beröra och öppna hjärtan är enligt Anna en av de mest effektivt tillämpade metoderna i vår strävan  och arbete för en mjukare, ljusare värld.”

Parallellt med musiken och sitt historiska engagemang verkar även Anna som själavårdare, terapeut och vägledare inom energimedicin. Något som hon beskriver vara en naturlig och självklar del av det konstnärsliv hon valt att leva.”Anna ♥ Det var tårfyllda ögon och magisk stämning under hela dagen. Din röst mjukar upp våra hjärtan och min tacksamhet går inte att sätta ord på”  – Juice o Yoga, Kärleksparken

”Närvaron i Annas framträdande var total. Fängslande bra prestation. Vi får anledning att återkomma till denna Anna Vild vid senare tillfälle.” – ptown.se

”Nånstans kring konsertens slutfas förtrollas jag av en ljuvligt speldoseplinkig ballad med varmt blås, varpå dragspelet åker fram och i sällskap med akustisk gitarr, kontrabas och en överjordisk sång från Anna vild” – Norrbottens kuriren  © Marcel Köppe by www.marcelkoeppe.se

Sidans foto: Mia Borneberger: www.miamedia.se & Marcel Köppe: www.marcelkoeppe.se