BIOGRAFI

Kreatören som vandrar med en fot i flera världar

Jag kom till en punkt, efter att ha lagt band på mig själv under så gott som alla mina tonår och största delen av mitt vuxna liv, tills längtan fullständigt sprängde sönder kroppen på mig. Och musiken blev den enda vägen ut. Efter att ha arbetat med krogshowsunderhållning som både i Europa och hemma i Sverige, som artist, dansare, luftakrobat m.m., så small det. Och en verklighet i full fart blev en annan, i rullstol och på kryckor. Allt gjorde ont och inget hjälpte. Förrän en kväll då jag blev insvept i en surrealistisk doft av syren i februari, som förflyttade henne till en bild av en trädgård som Anna ofta var i när hon var liten. Där hämtades hennes första sång, oväntat och blixtsnabbt. Det var som att kranen öppnades o sen dess ha inte musiken slutat forsa ut genom pennan. Musiken får min längtan efter att dra mitt strå till samhälssutvecklingen sstack. Min tro på att vi behöver bli medvetna om vart vi varit, för att på riktigt veta vart vi vill och vart vi ska.

Jag sjunger om ordets och tankens inverkan på vår egen – och alla andras historia. Jag sjunger om den bortglömda trolldomsprocessen på 1600-talet, om den nordiska kvinnans försvunna kulturarv. Jag sjunger om våra känslors dolda gåvor och känslighetens värde ur ett skärskådande perspektiv. Och jag sjunger om sagor som jag genom livet har samlat på. Vissa självupplevda. Andra inte.”


Anna Vild är uppvuxen i de sörmländska skogarna och utbildad sångerska, musikalartist och
dansare. Hon har arbetat med krogshow och musikal i södra Europa och runt om i Sverige.
Anna har släppt fyra EP:s och ett fullängdsalbum under eget namn. Hon har turnerat på flera
håll i Sverige och släppt sju vackra musikvideos för Youtube och sociala medier. Hon har erhållit två arbetsstipendier från Konstnärsnämnden och blev under sommaren 2020 inbjuden som krönikör hos den anrika tidskriften Dalabygden, där hon fortfarande skriver var fjärde vecka.

Parallellt med musiken har hon ett utpräglat intresse för kombinationen psykologi, mytologi och nordisk förhistoria. Hon grundade hon under hösten 2019 den rikstäckande organisationen Nordic Noise Movement med fokus på att bryta tystnaden kring den största rättsskandalen i Sveriges historia: Häxprocesserna. Anna vill genom krönikor och serier på youtube lyfta fram den försvunna kvinnohistorien och förändra den enorma kunskapsbrist som råder. Kunskapsbrist som resulterat i konsekvenser kvinnor får genomlida och brottas med än idag.


Under 2020 inledde Anna ett samarbete med juristen Annika Andebark som idag verkar som författare, kulturarvsforskare och som har gett ut boken ”Oväsen i Älvdalen” om häxprocessernas orsak och utbredning. Tillsammans driver de den nya YouTubekanalen TROLLDOMSPROCESSER där Anna under sommaren 2020 regelbundet uppdaterat från sin studieresa i nordvästra Dalarna, häxprocessernas vagga. Här besöker hon fäbodar och fördjupar sig i fäbodkulturen och lockropet kulning. Hon möter ättlingar till de första häxanklagade kvinnorna i Sverige och dyker ner i sökandet efter orsakerna till varför det hände just där, just då.

Sökandet resulterade i berättarkonserten ”OVÄSEN” där Anna tar med publiken på en poetisk och musikalisk resa i tiden, till häxprocessernas början, fram till idag. 2021 är Anna aktuell sitt andra album ”OVÄSEN – En elementkvartet” som bygger på hennes samarbete med Annika Andebark.

Anna är högkänslig, eller sensibelt begåvad som hon och bl a läkare Anders Hansen väljer att kalla det. Ett personlighetsdrag som var femte person i världen enligt forskning besitter. Under våren 2021 släpps dokumentärfilmen ”Vild – var femte person” där filmfotografen Henrik Gustafsson Nicander följer Anna i hennes privatliv och arbete som låtskrivare, berättare och sanningssökare.
Filmen är den första informativa dokumentär som klargör och utforskar personlighetsdraget högkänslighet – något som var femte människa bär på. Som förr behandlats en svaghet men som nu börjar ses som en styrka.

Bokning & Press

ENMUSA MUSIC

Anette Ståhl, 070-70120

Wollmar Yxkullsgatan 35, 11850 Stockholm

© 2021 Anna Vild