BIOGRAFI

Jag kom till en punkt, efter att ha lagt band på mig själv under så gott som alla mina tonår och största delen av mitt vuxna liv, tills längtan fullständigt sprängde sönder kroppen på mig. Och musiken blev den enda vägen ut. Efter att ha arbetat med krogshowsunderhållning som både i Europa och hemma i Sverige, som artist, dansare, luftakrobat m.m., så small det. Och en verklighet i full fart blev en annan, i rullstol och på kryckor. Allt gjorde ont och inget hjälpte. Förrän en kväll då jag blev insvept i en surrealistisk doft av syren i februari, som förflyttade henne till en bild av en trädgård som Anna ofta var i när hon var liten. Där hämtades hennes första sång, oväntat och blixtsnabbt. Det var som att kranen öppnades o sen dess ha inte musiken slutat forsa ut genom pennan. Musiken får min längtan efter att dra mitt strå till samhälssutvecklingen sstack. Min tro på att vi behöver bli medvetna om vart vi varit, för att på riktigt veta vart vi vill och vart vi ska.


Anna Vild är uppvuxen i de sörmländska skogarna och är utbildad sångerska, musikalartist och dansare. Hon har arbetat med krogshow och musikal i södra Europa och runt om i Sverige. Hon har verkat inom produktionsteam och konceptutveckling vid en av Sveriges största temaparker Western Farm och bland annat projektlett näringslivsgalan i Norrbottens län.

Anna har släppt fyra EP:s och ett fullängdsalbum under eget namn. Hon har turnerat på flera håll i Sverige och släppt nio vackra musikvideos för Youtube och sociala medier. Hon har erhållit två arbetsstipendier från Konstnärsnämnden och blev under sommaren 2020 inbjuden som krönikör hos den anrika tidskriften Dalabygden, där hon fortfarande kåserar var fjärde vecka.

Parallellt med musikproduktion och scenkonst har hon ett utpräglat intresse för kombinationen psykologi, mytologi och nordisk förhistoria. Hon grundade under hösten 2019 den rikstäckande organisationen Nordic Noise Movement, med fokus på att från ett konstnärligt perspektiv, kasta nytt ljus på den största rättsskandalen i Sveriges historia: Trolldomsprocessen ”Det stora oväsnedet”. Anna har under de senaste åren arbetat flitigt med att genom sitt konceptuella musikalbum och diktboken OVÄSEN – En förlorad historia, sina krönikor och serier på youtube lyfta fram den försvunna kvinnohistorien. Detta med motivet att förändra den enorma kunskapsbrist som råder. Kunskapsbrist som resulterat i konsekvenser kvinnor får genomlida och brottas med än idag.

I totalt 15 år har nu Annas skärskådning av detta, hon själv kallar för ett dolt kapitel i historieboken, bearbetats i ord och ton. I samarbete med folklivsforskare, författare, folklorister och jurister har hon dykt ner under 1600-talets grumliga yta och funnit samband mellan dagens samhällsstrukturer, svunna tidsåldrar, folkslag, livsåskådningar och religioner, allt kopplat till det forntida Skandinavien och istidens ännu olösta mysterium.

Under 2020 gjorde hon på uppdrag av författare och fd. försvarsadvokat Annika Andebark ett flertal researchresor, där hon undersökte trollsomsprocessen Det stora oväsendets vagga i Älvdalen. Resorna dokumenterades i vloggformat via VILD TV. I vloggserierna besöker hon fäbodar och fördjupar sig i fäbodkulturen och lockropet kulning. Hon möter ättlingar till de första häxanklagade kvinnorna i Sverige och dyker ner i sökandet efter orsakerna till varför det hände just där, just då.

Press & Bokning sker via MTA produktion.


Utöver musiken och det historiska engagemanget, är Anna engagerad i hälsofrågan om högkänslighet.

– eller sensibel begåvning som hon och bl a läkare Anders Hansen väljer att kalla det. Personlighetsdraget som var femte person i världen enligt forskning besitter. Under våren 2021 släpps dokumentärfilmen ”Vild – var femte person” där filmfotografen Henrik Gustafsson Nicander följer Anna i hennes privatliv och arbete som låtskrivare, berättare och högkänslig. Filmen är det första personliga porträttet av dokumentär karaktär i Sverige. Det klargör och utforskar personlighetsdraget – något som förr behandlats en svaghet, men som nu börjar ses som en stor tillgång, inte minst på arbetsmarknaden. Filmen spelades på Galleri Kontrast i Stockholm under våren 2021.