VILD POESI PÅ HISTORISKA MUSEET

Berättelser som tystats genom århundraden

Vilka hemligheter kan Guldhalskragar, Völvastavar och Mariaskåp berätta om?

Genom dans, röst och musik får publiken ta del av berättelser som tystats genom århundraden. Upplev museet med flera sinnen och låt föremålens historia få komma till liv framför dina ögon.

Föreställningen gör tre nedslag i tre olika utställningar och lyfter fram kvinnoöden, ritualer och ceremonier samt varför de försvann.

– Vi vill göra historien tillgänglig för fler och levandegöra den på ett nytt sätt, säger museipedagog Amanda Spångberg.

”Tanken är att synliggöra berättelser som inte fått så mycket uppmärksamhet och lyfta fram ett immateriellt och bortglömt kulturarv av seder och bruk som förts vidare i generationer, säger Amanda Spångberg. En prioriterad grupp är yngre kvinnor som hon hoppas ska hitta till museet. Föreställningen är till exempel gratis för alla under 26 år.

– Vi har ett ansvar att förmedla historia och en möjlighet att beröra unga kvinnor att utforska sin historia och sina rötter, som jag tror är viktigt. Det blir ett annorlunda museibesök där olika sinnen väcks till liv. Det är lite outforskad mark vad vi gör, men det ska bli spännande, säger Amanda Spångberg.​

”Jag tror att konsten och det sceniska uttrycket har mycket att ge museer och är ett viktigt sätt att beröra museibesökare. När man blir berörd blir man också öppen för nya samtal.”

Musikpoeten Anna Vild har skrivit text och musik till föreställningen och menar att dans är ett konstnärligt uttryckssätt många kan ha lättare att ta till sig än att bara titta på ett föremål i en monter.

– Det var som svaret på en tanke när jag fick frågan om att vara med. Jag hade precis avslutat ett långt projekt där jag hade utforskat trolldomsprocesserna i Sverige. Under det arbetet dök det upp så otroligt många oberättade historier om vårt förflutna, som jag kände ett behov av att få jobba vidare med, säger Anna Vild och tillägger:  

– Att jobba med poesi, musik och dans som verktyg är effektfullt. Alla lär sig och tar in information på olika sätt och samhället idag handlar mycket om olika konstnärliga uttryck som film, ljud, musik. Jag tror att konsten och det sceniska uttrycket har mycket att ge museer och är ett viktigt sätt att beröra museibesökare. När man blir berörd blir man också öppen för nya samtal.”

Vintern 2022 mottog Anna Vild uppdraget att komponera musikpoetiskt epos till den konceptuella dansföreställningen Tre öden. I nära samarbete med konstnärlig ledare Amanda Spångberg kokades historisk fakta ner till flödande poesi, ackompanijerad av experimentella ljudlandskap. I samband med höstterminens skolstart introducerades gymnasiet Södra latins avgångsklasser i modern dans i projektet. Under två månader arbetade studenterna med egna, koregrafiska tolkningar av samtliga stycken. Ord och ton fick färg, form och rörelse. Med inspiration av uråldriga föremål, i anrika lokaler på Historiska museet i Stockholm.

För högupplösta pressbilder, vänligen besök: http://historiska.se/press/

För mer information, kontakta pressansvariga Åsa Hallemar 08-519 553 07 epost: asa.hallemar@shm.se eller Ninna Bengtsson, tel. 010-480 80 76 epost: ninna.bengtsson@shm.se