Press & Media


PODGÄST

29 september 2021 recension i kulturmagasineT Kulturbloggen:

”Viskande, trollskt och poetiskt. Det är ekot av en verklig skald. Anna Vilds förhäxade brygd av skönsjungande folk och dynamisk pop förtäljer den största pandemin i svensk kvinnohistoria, häxprocesserna. En kraftfull berättelse som lämnar avtryck.” LÄS MER >>

”Det trolska soundet förtrollar mig, drar in mig i Annas värld  där svalor kan tala och vargar ylar om natten. Naturen är besjälad och ständigt närvarande i texterna.”

25 SEPTEMBER 2021 kulturporträtt i Dala-demokraten:

2 SEPTEMBER 2021 Sveriges Radio P4:

8 maj 2021 SILJAN NEWS:

”Det har banne mig inte hänt mycket på 350 år”

Hon är musikern som forskar i de historiska trolldomsprocesserna, han är i toppskiktet av Sveriges unga miljöaktivister. Anna Vild och Andreas Magnusson. Tillsammans gör de så att #skogensjunger. Hon slår sig ner bredvid en tolvsträngad akustisk gitarr som står lutad mot väggen. Bokhyllan är fylld av historisk litteratur. Hon värmer händerna på muggen och på det lilla bordet ligger ett uppslagsverk om symboler. Anna börjar berätta om sitt liv, forskningen om utbrottet av den stora häxhysterin i Sverige tillsammans med Annika Andebarks bok ”Oväsen i Älvdalen” som är den första i serien. Och om hennes första möte med Andreas.” Läs hela artikeln >>


10 april 2021 Helsingborgsbladet


2020

Tidningen NÄRA december:

DALABYGDEN september 2020

DT juni:


Anna blir uppvaktad av Radio Siljan inför sin kulnings-debut på Spotify

Hör Anna leda det stora vårskriket i P4 Dalarna
den 2 april i år 2020

Vild i media 2019

Hallands Nyheter 9 december 2019

BROMMA Magazine september 2019


PITEÅ TIDNING 27 juli 2019
Morgon i SVERIGES RADIO P4 8 maj 2019

Omslagsflicka TIDNINGEN FREE 1 maj 2019
Hallands nyheter 12 april 2019
Varbergsposten 6 april 2019

Vild i media 2018
ladda ned (1) www.24sverige.se 26.12.17

Anna Vild: ”Det är en form av läkande musik”

163d2c3958588d1fdbf082db6a7bae2a-1024x576

Aktuell med ny singel inför släppet av hennes debutalbum i vår. 

29-åriga singer-songwritern Anna Vild är idag aktuell med sin debutsingel Årets sista ljus. En låt hon beskriver som en liten teaser inför släppet av hennes debutalbum Svalors Hemlighetframåt maj, juni. Men vägen till att idag vara aktuell med egenskriven musik har varit minst sagt annorlunda.

– Estradör har jag använt för att beskriva mig själv i vissa sammanhang. För jag har livnärt mig på scenkonst i ganska många år. Nu är det enbart musiken men från början var det dans och luftakrobatik. Jag har även arbetat som producent och rekryterare av artister. Jag ville göra allt det där och vara i den hetluften och skapa det jag någonstans hade sett att jag ville göra, säger Anna Vild.

16b5aead25174460c3bb5a7c741e81e2-1024x576

– Nu vid årsskiftet förra året avslutade jag min sista period som artist och producent uppe Norrbotten. Jag kände att jag var klar med det och kunde gå vidare. Och när man väl väljer att hoppa av tåget och ta semester, det är då som man blir sjuk.

Så jag blev jättedålig i vintras och från slutet av januari och februari ut låg jag i sängen och kunde knappt hålla i en kaffekopp. Jag hade värk i hela kroppen och ingen förstod vad det var.

När hon låg där sängliggande i februari, med en fibromyalgi-diagnos, trodde hon att det var så som resten av hennes liv skulle se ut. Så att gå från att vara aktiv dansare 5 månader tidigare till att troligtvis behöva förtidspensionera sig var en rejäl omställning för Anna. Men då hände plötsligt något.

– Jag hade fortfarande kvar min röst och vaknade ofta på nätterna med melodier och låtar i huvudet. Så jag tog min mobil och började spela in när jag låg och jammade med mig själv om nätterna. Och det så som de flesta flesta låtar i mitt uppkommande album kom till. Jag har inte skrivit egna låtar tidigare för jag har aldrig haft tid eller intresset av det. Men någonting hände när jag började spela in det för mig själv.

Foto: Dennis Johansson

– Ju mer jag sjöng och skrev desto bättre blev jag i kroppen. Så min tro är att det var en anledning till varför kroppen bara slogs ut. Jag var tvungen för annars hade jag inte slutat springa och jag behövde sluta springa för att börja sjunga.  

Tolv låtar kommer Svalors Hemlighet innehålla och musiken kommer vara en stor mix av blues, country, elektroniskt och nordisk folkmusik. Textmässigt kommer låtarna däremot ha en genomgående känsla i albumet. Men låten som släppts nu hör, enligt Anna, inte till någonting. Utan den skrev hon på min systers köksbord för tre veckor sedan.

– De åkte iväg och handlade och jag tänkte att jag borde testa att skriva en jullåt eftersom jag skulle spela på så många julkonserter. När min syster kom hem sedan tyckte hon inte att de fanns någon jul i låten. Jag försökte få in mer men lät det få vara mer fokus på det som är under ytan kring julen och nyår. Det som händer nu egentligen, bortsett från att vi ger varandra julklappar och äter köttbullar, är att ljuset vänder.

– Våra nordiska gamla traditioner baseras på midvintersolståndet och sommarsolståndet. Det är lätt att glömma bort det eftersom vi tänker att traditionerna enbart har en kristen rot. Det finns fornnordiska rötter överallt som kristendomen har flätat samman med. Och det är mycket spännande visdom hos oss i norden som vi glömt.

Efter sin tid i Norrbotten har Anna tagit med sig det nordiska och ser det som sitt uppdrag att visa det som hon inte heller visste om från början.

– Det är midvintersolståndet som låten handlar om. Årets sista ljus. Brytpunkten, det här magiska med att det blir ett nytt år och att ett avslutats. Känslan att få börja om med vitt blad. Vi lever efter ett hjul med vinter, vår, sommar och höst. Och det är något som jag tycker är väldigt vackert. Så låten ringar in magin i skiftet som jag även ser i den nuvarande världssituationen.

– Tjusningen är att solen kommer och solen går, vågarna kommer och går på havet och det finns ingen storm som aldrig slutat storma. Allting går över, det transformeras och det händer någonting hela tiden. Naturens mönster upprepar sig samtidigt som det finns ett evigt växande i allt även om vi inte ser det. Men livet går alltid vidare.

Foto: Dennis Johansson

   Albumet och singeln med samma namn, Svalors helighet, kommer tas vidare till ett större produktionsbolag för att släppas i vår. Men Årets sista ljus var det en av hennes vänner i Varberg, som driver skivbolaget Vargen Records, som fick nys om att hon skrivit låten och tyckte att de skulle släppa den direkt inför vad som kommas skall.

– 2018 kommer bli det stora produktions- och släpp-året för mig som artist. Det blir en helt ny plattform för mig att stå på. Jag har jobbat mycket kring att bära andra artister och nu är det helt plötsligt jag som står där. Vilket är väldigt ovant och ibland ganska obekvämt. Men jag vet att jag har mycket att säga och mina låtar är inte så mycket hjärta, smärta och kärlekslåtar. Det handlar mer om synsätt på livet i och med att låtarna kom till mig när jag hade som ondast i min kropp. Så det är en form av läkemusik.

– Förhoppningarna med låten är att den får komma upp i ljuset lite och att den kanske kan skänka någon någonting under jul och nyår. Men med Svalors Hemlighet siktar vi högre och mer än så kan jag inte säga idag, säger Anna Vild som gör sig redo inför hektisk kommande vår.

5d1d9553d1583999bf2303574c50ede1-555x312

Dennis Johansson, www.24varberg.se

ladda ned (1)

HallandsNyheter_logo_ny  24.09.17

Från krogshow till egenskriven musik

 Musikern och dansaren Anna Vild har testat på livet som showartist och luftakrobat. I dag lägger hon all fokus på sin egenskrivna musik – och på Varberg.

Tidigare år brukade Anna Vild besöka Varberg under somrarna när staden sprudlade som mest. Men i vintras beslutade hon sig för att flytta hit på heltid.

Anna-Vild-stortrivs-i-Varberg-d-auml-r-hon-har-b-ouml-rjat-samarbeta-med-flera-lokala-musiker-och

– Jag har verkligen fastnat för Varberg och framförallt för människorna – jag har mött en stor öppenhet här. Det är en liten pittoresk stad som har allt. Nu ser jag fram emot min första höst här, säger hon.

29-åriga Anna Vild, född i Mariefred, är utbildad på musikhögskolan i Piteå. Efter utbildningen blev det några år som showartist i södra Europa och i Oslo samt på Western Farm utanför Luleå, en nöjesanläggning hon beskriver som Norrlands motsvarighet till High Chaparall.

– Jag arbetade med och producerade krogshower inför en publik på nästan 700 personer. Det var jättekul, men branschen är tuff och var sak har sin tid. I höstas kände jag att det skulle bli min sista arbetsperiod där.

Satsar på eget

Efter att sista showen var gjord packade hon ihop sitt liv, flyttade till Varberg och började tänka allt mer på att skriva egen musik.

22215050_10155416174386348_2042952720_n

– Showbusiness har varit mitt jobb under många år, men min egen musik har jag alltid hållit för mig själv. Eller – jag har skrivit hela livet men aldrig satt ton på det innan. När jag bestämde mig för att skriva egen musik har det allt oftare blivit som att nya låtar ”knackar på” hela tiden. Jag kan till exempel känna en doft som påminner mig om någonting och så skriver jag ner den text och musik som kommer till mig i stunden.

Hittills har hon inte släppt några låtar, men hon gör en del spelningar på bröllop och i helgen spelade hon på Farmers Market på Strömma samt på Hotell Havanna.

Kan du leva på din musik? 
– Jag gör en hel del spelningar, men just nu fokuserar jag på min musik rent produktionsmässigt och lever billigt.

Hon har börjat samarbeta med en del lokala musiker och konstnärer. I somras gjorde hon en föreställning i Kärleksparken tillsammans med konstnären Daddy Musesa och den senaste tiden har hon börjat samarbeta med musikprojektet Vargen.

– Jag tycker att Varberg är en enkel plats att knyta kontakter på, folk mår bra här. Det känns som att fokus bland folk ligger på det väsentliga i livet, det är ett härligt flow.

Sedan flytten till västkusten har hon som sagt lagt den mesta energin på den egenskrivna musiken. Hennes första låt ”Svalors hemlighet” skrev hon klart i februari, men hoppas kunna släppa som singel till vintern.

Hur skulle du beskriva din musik?
– En del av låtarna skulle nog vissa beskriva som ”blues på svenska”. Men det finns även låtar med latinska inslag och av nordisk folkmusik. Men för mig är det väldigt viktigt med orden och den konstnärliga tanken bakom det man spelar, musik är ju en form av poesi.

Vill rannsaka sig själv
22215122_10155416175501348_1979281472_n

I samband med att Anna Vild har börjat skriva egen musik berättar hon att hon mer och mer börjat fundera på varför hon egentligen gör musik. Flera gånger har hon ifrågasatt sig själv.

– Man frågar sig själv – är det bara ren exhibitionism som gör att jag sitter här? Jag har velat rannsaka mig själv och varför jag gör som jag gör. Men jag vill beröra med min musik och öppna upp lyssnarnas hjärtan. Jag tycker att vi styrs mer av våra huvuden än av våra hjärtan i dag.

hn.se

© 2022 by Anna Vild