Nordic Noise Movement #NNM2020

För att veta vart vi ska, behöver vi en gång för alla, på djupet, bli medvetna om var vi har varit.

Hösten 2019 lade Anna Vild grunden till vad som några månader senare skulle växa till en rikstäckande organisation, vilken under januari månad 2020 startade uppropet #NNM2020.

I täten tillsammans med Anna finns några av landets främsta kvinnohistoriska författare, födelseaktivister och kvinnolivsforskare.

Vi i Nordic Noise Movement kräver upprättelse för dem som avrättades i de svenska häxprocesserna. Vårt mål är att skapa minnesmärken på alla platser där dessa avrättningar ägde rum. Vi vill även skapa en samlad kunskapsbank, en stiftelse, med dokument från och böcker om de svenska häxprocesserna samt att häxprocesserna blir obligatoriska i läroplanen. Vi vill att svenska kyrkan och kungahuset offentligt ber om ursäkt för att de initierade och drev på den fruktansvärda masshysteri som skördade cirka 400 oskyldiga människors liv (varav 95% kvinnor) och orsakade sår som ännu inte läkt. Läs vårt upprop här.

Utöver uppropet pågår nu en uppstart av lokala, mindre nätverk med samma fokus runt om i landet samt planering utav den kommande kvinnohistoriska kulturfestivalen OVÄSEN.

Gå vidare till Nordic Noise Movement site här: