Kompendium & Skrivuppgift

1

 VÄLKOMMEN

..in i den avslutande och uppsamlande delen av investeringen du under det senaste dygnet gjort i dig själv.

Efter att du lyssnat på den tredje videon bestående av instruktioner, kan du nu slå upp det första bladet i din skrivbok.

Där skriver du varje fråga som en rubrik på varje tom sida. Därefter tar du dig an varje fråga och stycke, i din egen takt.

Läs först igenom kompendiet för att få ett perspektiv över hela uppgiften. Därefter gör du uppgiftens första avsnitt.

Ta god tid på dig och var uppmärksam på de skiftningar som sker i ditt inre under tiden du ställer frågorna till dig själv. Det som sker är att du sakta börjar bläddra i ditt eget kartotek. Svaren finns redan där. Konsten är att spåra upp och plocka fram dem.  En konst du som människa är designad att behärska.

Ha nu tillit till processen och till att varje svar och ledtråd dyker upp när tiden är mogen för det.

Du är – och bär en unik gåva till denna värld.

LYCKA TILL!


 

AVSNITT 1

 1. Vad är du bra på?   – Talanglistan

Såvida du inte just nu påbörjar livet har du garanterat några färdigheter eller talanger; någon slags fallenhet som du redan känner till.

Vi börjar där.

Vad har genom din uppväxt varit ”typiskt” dig?

Har du alltid vart en bra skribent, talare, organisatör, lärare, vän?

Är du konstnärligt och kreativt lagd eller precis tvärtom?  Eller ser du dig som ett mellanting?

Har du varit duktig på idéer, att koppla ihop människor, trädgårdsarbete, försäljning?

Skänk detta en tanke.

Tänk tillbaka, så långt bak du kan, till vad som fick din tid att försvinna som barn. Det du hittar tidigt i barndomen är ofta tydliga nycklar och ledtrådar till vad din unika essens består av och vad som i sin tur utgör temat för din livsuppgift.  Svara på frågorna och avsluta sedan med att lista upp det du hittar i din egen talangbank. Utan någon direkt ordning eller rang.

 

2. Vad inspirerar dig?  – Inspirationslistan

Det kan vara något stunder eller platser på jobbet, något du gör på fritiden – en hobby, ett sidoprojekt, något som händer dig lite då och då i vardagen eller på fest, som en förälder, en partner, eller en vän.

Det kan vara något du inte har gjort på ett tag. Eller något du är med om varje dag.

Skriv en lista av det som kommer upp, utan någon direkt ordning eller rang.

 

3. Vad läser du om?Läslistan

Vad har du spenderat timme efter timme läsandes om online?

Eller läser du hellre tidningar? Vilka i så fall?

Vilka bloggar följer du?

Om du skulle gå till ett bibliotek utan något speciellt ärende, vilken sektion på bokhyllorna beger du dig mot?

Skriv en lista av det som kommer upp, utan någon direkt ordning eller rang.

 

4. Vad har du drömt om i hemlighet?Drömlistan

Du kanske har något befängt drömjobb du alltid har velat ha – att bli brandman, författare, resereporter, skådespelare, arkitekt, läkare, coach eller kanske programmerare. Dock har någon form av rädsla, skam eller självtvivel hållit dig tillbaka. Vilket har lett dig till att förlöjliga eller förkasta idén. Kanske finns det flera stycken. Lägg ihop dessa yrken på en lista – oavsett hur orealistiska de må vara.

 

5. Lär, fråga, anteckna – Sammanställning

Nu har du fyra uppslag med fyra olika listor. Vi ska nu dyka ner i övningens tough love”, vilket kräver att du, som din egen ledare är modig, ärlig och tydlig.

 

Läs igenom dina listor och välj bland dessa totalt ut EN talang, inspiration, läsning eller dröm. Det som får det att kittla i magen och som triggar dig mest, på ett positivt sätt.

Detta är ett av din livsuppgifts huvudsakliga tema.


 

 AVSNITT

6. Analys av temats DNA

Skriv temat som rubrik på en tom sida i boken och gör sedan följande;

RESEARCH:

 • Läs på om ämnet denna del berör. Googla, sök på youtube eller varför inte gå till biblioteket?
 • Prata med och läs om människor som har varit/är framgångsrika inom temats område. Lev och andas detta för ett tag. Gå in i temats energi och sug i dig det som berör ditt väsen på djupet. Människors personliga berättelser har ofta en tendens att göra något vackert med oss och vår medvetenhet. Skriv ner en utvald berättelse kortfattat i skrivboken och döp stycket till ”Hon/han som gick före mig”

7. SAMMANSSTÄLLNING

 • Efter denna research – Vad inser du att du behöver lära dig och utforska mer inom ämnet för att förstå vad det innebär på djupet.

Skriv en lista.

 • Vad behöver du förbättra hos dig själv rent praktiskt, finns det några specifika färdigheter du behöver kunna bemästra som du inte redan kan? Skriv en lista

8.  Avaktivera dina rädslor

Detta är vårt största hinder i de flesta av fall – självtvivel och rädslor för misslyckande. Du ska nu bemöta dessa genom att lokalisera och ringa in dem, för att sedan lyfta upp dem i ljuset och kika närmare på dem enligt Troll spricker i solskens-modellen.

 • Skriv ner allt du upplever att rädslorna försöker övertyga dig om.

Vad är du rädd för skulle kunna hända om du började ägna dig åt detta i en betydligt större omfattning?

En otroligt viktig och kraftfull detalj när det kommer till detta är att verkligen VÅGA erkänna varenda millimeter av ditt väsen som får dig att tveka, eller tvivla på dig själv nu i kombination med insikten om denna livsuppgifts del. Externalisera det och gör det så konkret som möjligt.

 • Känn in rädslorna och stanna upp för att titta på dem för en stund. Undersök om du kan tillåta upplevelsen av dem att få vara och kännas just som de gör, utan att fördöma.

Hur känns dem? Vart i kroppen känns dem? Påminn dig om att du inte ÄR din rädsla, utan att rädslan är en tillfällig besökare i din kropp. Något som du genom att lyfta upp i ljuset och erkänna, kan få att mjukna och smälta bort. Rädslor behöver bli förstådda och erkända – inte bannade och beskyllda. De har ett ursprung som behöver ses över, för kanske är inte ens ursprunget verkligt? Eller så är det verkligt i allra högsta grad och behöver bearbetas.

Är det så att du misstänker att du bär på rädslor som bottnar i verkliga upplevelser som behöver bearbetas före du går vidare? Då kan privatsessioner via Själavård™ rekommenderas, för ett tryggt och vägledande stöd i processen.

Troll spricker i solsken och ibland behöver vi helt enkelt guidning och hjälp i den processen.

 • När du är medveten om eventuella rädslor och deras ursprung,då har det blivit dags att ställa dig den klassiska frågan: Vad är det värsta som kan hända här? Skriv ner svaret i din skrivbok.
 • Bered dig nu för tanken på att trotsa dina rädslor. I små steg, så små som möjligt. Se det framför dig, hur du prövar dina vingar, ett vingslag i taget, med fötterna tryggt kvar nere på jorden. Det finns ingen anledning att ha bråttom.

 

AVSNITT 3

9. Experimentera, testa, upplev – Learn by doing

Här påbörjas lärandet på riktigt.

Om du inte redan testat, så börja.  Kasta dig ut och praktisera temat i den mån som är möjlig. Gör det bara. Det kan till en början vara bakom stängda dörrar hemma, men gör det offentligt så fort du bara kan, hur du än väljer att göra det.

Detta motiverar dig att förbättras, ökar ditt självförtroende och ger dig erfarenhet, inblick och lärorik feedback.

Och minns här noga med dig att;

Du kan GÖRA fel – men du ÄR aldrig fel.  Det är av misstagen vi lär oss och det är ur kaos nya ordningar föds. Ha tillit till din egen inlärningsprocess. Ditt högre jag håller dig trygg och vet vart du är på väg. Vila i den tanken och fokusera på själva nuets upplevande.

Lägg märke till hur du känner dig när du utforskar temat – är det något du ser fram emot, som inspirerar eller berör dig mer än väntat? Vad händer i dig, från stund till stund?

Skriv gärna loggar i din skrivbok.

 

 1. Gå tillbaka till de första listorna du skrev

När du utforskat det först utvalda temat till den grad att du börjar känna dig bekväm med det – gå då tillbaka och välj ut ytterligare 3 upp till 5 stycken teman från dina ursprungliga listor. Ta sedan även dem genom steg 5 till 8.

Som du förstår kan detta ta en hel månad – eller så kanske du redan från början är kunnig och bekväm inom samtliga teman, men ändå behöver lokalisera och ringa in dem på detta sätt för att se dem i ett sammanhang.

Du har hela tiden din skrivbok till förfogande och väljer själv hur mycket du dokumenterar din upptäcktsfärd genom ditt inre slott.


 

AVSNITT 4

 

11. Sammanställning

När du tagit 3 till 5 stycken teman igenom steg 5-9, är det dags att fråga dig själv:

 • Vilket av dessa teman gör dig som mest inspirerad och engagerad? Vilket av dessa producerar i sin tur något som även andra kan bli positivt berörda eller påverkade av – och kanske till och med skulle kunna betala för att få ta del utav?
 • Vilket tema kan du se dig själv verksam inom under åratal (även om det inte är ett traditionellt karriärsval)?

Välj nu en, högst två teman och fokusera på dem från och med nu. Du kommer ta dem genom de nästa två stegen: Hitta tiden och Omvandla temat till en naturlig del av ditt liv.

12. Hitta tiden

Har du inte tid att investera din tid i detta?  Då är det dags att möblera om i ditt schema! Det går, vad rädslornas dova viskningar än försöker övertyga dig om.

Om detta är en sann prioritet som tillhör din livsuppgift, kommer du dessutom per automatik tillslut skapa dig tiden. För har han man väl kommit i kontakt med sin sanna essens, är det ofta svårt att avbryta aktiveringen och stoppa processen. Det som ska hända – kommer att hända, om vi väl inbjuder till det. TILLIT är ordet, även här.

Så, ommöblera ditt liv tills du har tiden ditt tema behöver. Detta kanske innebär att du går upp tidigare på morgonen, testar att gå ner i arbetstid eller att du tar dig tiden efter jobbet, under din lunchtid eller på helgerna. Det kommer förmodligen innebära att du avbryter några åtaganden, skär ned på det onödiga i ditt arbete och/eller gör en del i förväg (precis som du gör när du ska ut och resa).

Gör det som krävs.  Det här är ditt välmående det handlar om. Ditt välmående, som i sin tur påverkar de människor du älskar. Att investera tid i att finna sin livsuppgift och på ett eller annat sätt leva sitt liv genom den, är att investera i samtliga av livets relationer.

13. Omvandla temat till en naturlig del av ditt liv

Detta är självklart något som inte sker över en natt. Vi talar här snarare om månader eller år, men det viktigaste är att du nu finner en njutning i att ha bjudit in tanken på att detta ändå är möjligt, i ditt liv.

Vilket typ av utrymme känns kompatibelt med ditt tema?

Kanske kommer du fram till att det egentligen till och med borde få en form som ny bana i karriären?

Eller är det en omprioritering i din fritid eller i dina relationer som krävs? Kanske en flytt?

Det finns därefter massor av sätt att gå vidare mot etablerandet av ditt tema i det offentliga rummet, vilket nästa steg ofta handlar om – då vi är menade att sprida vårt ljus och vår gåva i världen för att lysa vägen för de som fortfarande vandrar i sitt eget mörkret och längtar ut.

Du kan exempelvis starta upp intressecirklar, facebook-grupper för likasinnade med IRL-event, konsultarbete, skapande av informationsprodukter såsom e-böcker, workshops, podd, föreläsning eller en blogg där du t ex. säljer annonser etc.

Du kan med fördel ansöka om medlemskap i SJÄLAVÅRDS facebookgrupp:

HSP & KREATIVITET för att mötas och nätverka med likasinnade!

Ta mig direkt till gruppen HÄR >>

Talang är en gåva – karaktär ett val.

AFFIRMATION:  ”Jag har full tillit till att jag har all kraft, mod och förmåga inom mig för att kunna fullfölja min själs uppdrag här på Jorden.” 

TACK

 “Där dina talanger och omvärldens

behov korsas; där finner du ditt kall.”

 – Aristoteles

 Må du vandra i skönhet.

Tack för att du valt att investera i dig själv, i vår gemensamma strävan mot en ljusare värld!

 

All min värme till dig,

Anna Vild

 SJÄLAVÅRD™ │ www.annavild.se