10 saker du behöver veta om du älskar en HSP eller Empat

En kärleksrelation med en så kallad högkänslig/sensibelt begåvad person är ofta intensiv. Den är ärlig, sårbar och förmodligen något du aldrig riktigt har upplevt tidigare. Om du har turen att bli älskad av denna enligt psykologen Elain Arons detaljrikt studerade personlighetstyp, kommer du till största sannolikhet förr eller senare upptäcka färger och nyanser du inte lagt märke till förr.


Högkänsliga personer energiskt känsliga, de plockar upp allt som händer runt omkring och de kommer vara på samma våglängd som du är, nästan hela tiden. Detta pga sin utpräglade analytiska förmåga.

Vad du upplever med en hsp är något som vissa valt att beteckna som “alienkärlek”, eftersom det ofta är något utöver det vanliga.

Att bli älskad av en hsp kommer i många fall vara den mest fullbordade form av kärlek du någonsin har upplevt. Men också den mest avslöjande och blottande relation du kanske hittills har levt i. Framför allt om det är en högkänslig person med högempatiska drag.

Du kommer dock ha någon som alltid finns där för dig när du verkligen behöver och som kommer prioritera er kärlek. Detta är någon som djupt i hjärtat låter sig beröras utav dig och som så gott som alltid kommer ge dig mer än du tycker att du själv förtjänar. Det kommer kännas annorlunda. Ibland alldeles för intensivt. Det liknar inte mycket du tidigare upplevt.

Undra inte varför just du fått tillgång till/blivit drabbad utav detta. Överanalysera inte. Omfamna för stunden situationen istället. Och förvalta din högkänslige hjärteväns gåvor till världen väl. Det kommer vara väl värt det.


Utifrån Veronica Schmids omtalade artikel fr. 2016 om vad du som älskar en högkänslig person behöver veta, följer här en uppdaterad lista i ämnet.

1. En högkänslig person är mycket intuitiv när det gäller DINA känslor
En känslig person känner direkt hur du mår och känner dig utan att du behöver säga ett ord. Att älska en högkänslig person betyder att dina känslor alltid är i rampljuset eftersom personen plockar upp din energi väldigt lätt. Du kan inte dölja någonting från en hsp, så om du har ett förhållande med en sådan, var klar över att du känner dig bekväm med att dina känslor alltid är i rampljuset. På grund av den högkänsliga intuitionen känner dem ofta saker du inte säger till dem. Ofta bara vet de hur du känner – innan du ens inser det själv.

2. En högkänslig person kan INTE förändra/eliminera sin känslighet          Högkänsliga personer blir ofta misstrodda i sin känslighet då många kan tro att de bara är ute efter uppmärksamhet eller liknande, men så är inte fallet. Högkänslighet är ett medfött drag och högkänsliga personer kan inte avhjälpa det faktum att deras nervsystem fungerar på ett mer aktivt sätt än många andras, men detta får dem såklart att känna sig annorlunda, den mesta av tiden.
Om du är i en relation med en högkänslig person, försök inte att förändra dem. Bara älska dem för det de är, och försök att stötta och förstå dem så gott du kan. De kan tyckas vara svårare att ha ett förhållande med, men deras kapacitet att älska så DJUPT – gör att det absolut är mer än värt det.

3. En högkänslig person känner ALLT oerhört djupt
Högkänsliga personer kan inte känna på något annat sätt än direkt ner i djupet av deras själ –  metaforiskt sett bär de sitt hjärta “utanpå” kroppen. De reagerar därför snabbare än andra – både på stress OCH på stöd. Detta kan förvirra en omgivning som är van vid mer statiska och “trögflytande” temperament.

Allt verkar ofta väldigt intensivt för de högkänsliga själarna mitt ibland oss, så om du påbörjar ett förhållande med en hsp/empat, kom ihåg att lägga märke till och erkänna dennes känslor. Om du avfärdar deras personlighet på ett eller annat sätt, kan du vara säker på att din kärlek kommer att springa i motsatt riktning.

4. En högkänslig person betraktar inte SEX som en lek
För att en högkänslig person ska bli intresserad av att ha ett intimt umgänge med en partner måste han/hon vara helt bekväm med den personen på ett djupt andligt plan. Det kallas sapiosexuallitet, vilket betyder att man tycker att intelligens är det mest attraktiva draget hos en person.
En högkänslig kommer sällan att samtycka till sex om den inte känner ett starkt band till en person, på ett själsligt plan. Sex tas det inte lätt på, eller ses på som en lättvindig lek. * OCH heller icke att förglömma – så går därmed även gränsen för vad sex innebär, ofta betydligt “tidigare” för en högkänslig person. En kärleksfull kyss är för en känslig själ t. ex ofta likvärdigt med sex, rent känslomässigt.

5. En högkänslig person känner sig ofta MISSFÖRSTÅDD
Dessa personer har ofta varit dömda och missbedömda under hela sitt liv som ”överkänsliga”. Om du väljer att bli tillsammans med en av dem, låt dem inte känna att det är ”fel” att vara född med dessa drag. Älska dem som de är, eftersom de har med sig viktiga gåvor till världen. De är vackra och viktiga själar som bör omhuldas.

6. En högkänslig person behöver mycket ensamtid för att LADDA OM BATTERIERNA
Högkänsliga har en förmåga att bli kraftfullt “påfyllda” av lugna aktiviteter som att vara ute i naturen, teckna, måla eller annat som låter dem uttrycka sin kreativitet.
De plockar enkelt upp andras känslor och energier, vilket betyder att deras egen energi kan bli dränerad eller splittrad när de bombarderas av intryck som kommer från alla håll. Ensamhet ger dem en möjlighet att komma i samklang med sig själva och rensa sin egen energi ifrån all negativitet som de kan ha plockat upp från andra. Samt därmed då även skilja på “ditt och mitt”, energimässigt.

7. En högkänslig person KAN LÄTT BLI ÖVERVÄLDIGAD i högljudda överbefolkade miljöer
Mest troligt kan du hitta dem på lugna caféer eller i bokaffärer, än på en krog eller en stormarknad. De gillar ställen där de kan höra sina egna tankar och bearbeta intryck sakta.
Om du är ihop med en hsp måste du förstå deras behov av att vistas i naturen eller åtminstone i lugnare miljöer än de flesta ställen idag erbjuder.

8. En högkänslig person tycker inte om att hamna i DISKUSSION
Eftersom de känner allting så intensivt och djupt, tycker de inte om att hamna i intensiva diskussioner med andra. De lämnar hellre en konfrontation, eller åtminstone försöker tala om saken på ett så flexibelt sätt som möjligt. De tillämpar i värsta fall kameleontens överlevnadsstrategi och speglar då ofta dig i diskussionen istället för att hävda sin egen åsikt. Detta för att komma smidigt undan, ladda om, smälta, hitta tillbaka till sin egen energi/ståndpunkt och tänka över diskussionens olika aspekter. Om du behöver diskutera något med en hsp, ha tålamod. De behöver samla ihop sina tankar först innan de ofta kan slutföra en diskussion med dig.

9. Hjärnan hos högkänsliga KÖR I HÖG FART och de kan ha lätt för att få sömnproblem
Högkänsliga personers hjärnor kör i överdrift merparten av dagen, så att släcka ljuset och lägga ner huvudet hjälper inte alltid, när hjärnan inte vill sova. Vissa nätter kan de ligga vakna hela natten, vända och vrida sig, funderande över livet och alla dess mysterier.
Högkänsliga personer lider ofta periodvis av sömnproblem beroende på deras så högt aktiva hjärnor, och kan då istället sova under udda tider på dygnet för att kompensera sömnbristen. De flesta tycker att de är nattugglor eftersom de tycks vara som mest levande på natten. Ge dem tydliga tecken på att du förstår deras frustration i sin tillfälliga trötthet och “slösa gärna med kramar” under dessa perioder. Visa att du står stark i din övertygelse om att även denna storm är övergående och var tydlig med att du både känner och vet vem personen verkligen ÄR “bortom tröttheten”.

10. Högkänsliga personer är de mest LOJALA PARTNERS
En högkänslig person kommer aldrig att såra dig med MED FLIT. De kommer att ge dig sitt allt i er relation, och få dig att känna dig mer älskad och avgudad än du någonsin tidigare känt dig. Högkänsliga personer är dessutom redan från början väldigt intressanta att konversera med, då de har svårt för kallprat. De kan tyckas hålla låg profil i samtalet till en början, men de har så mycket att säga när de känner sig bekväma i ditt sällskap. De älskar djupa, meningsfulla konversationer, så en relation med dem blir aldrig tråkig eftersom de alltid har ett unikt perspektiv att erbjuda gällande vår yttre såväl som inre värld.

pexels-photo-321576

En lista inspirerad av Veronica Nickie Schmidts omskrivna artikel från 2016.


Skribent: Anna Vild